Curator, ruim uw rommel op!

U bent eigenaar en verhuurder van een gebouw of terrein, waarin of waarop zaken zijn opgeslagen van een gefailleerde partij. De curator deelt u mee dat hij deze zaken niet verwijdert. De zaken hebben een negatieve waarde en kwalificeren als rommel. U sommeert de curator om deze waardeloze zaken toch te (laten) verwijderen, of met andere woorden zijn rommel op te ruimen. Is de curator daartoe verplicht?

Geregeld doet de situatie zich voor dat een partij failliet gaat die activiteiten verrichtte met afval of waarbij afval ontstond én dit afval opsloeg op een door haar gehuurd terrein. Vervolgens is relevant de vraag, ook gelet op de kosten: wie moet de rommel opruimen?

Uit de rechtspraak volgt dat de verhuurder die eigenaar is van het gehuurde gebouw of terrein kan verlangen dat de curator de tot de boedel behorende zaken uit het gehuurde verwijdert. De verhuurder kan dit verlangen op grond van zijn recht op het gehuurde.

Stel nu dat u geen eigenaar en verhuurder bent van een gebouw of terrein, maar daarvan wel een (exclusief) gebruiksrecht heeft. Rust op de curator in zijn hoedanigheid in dit geval ook een opruim-plicht?

Zo gaf de Provincie Limburg een bedrijventerrein dat tot haar eigendom behoorde (exclusief) in gebruik aan een partij, die op haar beurt met een groot en bekend aluminiumbedrijf uit Groningen een overeenkomst sloot puur voor de opslag van reststoffen. Het aluminiumbedrijf failleerde en de curatoren lieten de reststoffen liggen.

Recent oordeelde de Hoge Raad in dit kader dat ook de (exclusief) gebruiker een beroep kan doen op de opruim-plicht van de curator, en wel op grond van zijn recht op het gebruik.

Dit betekent dus dat de curator - zowel jegens de eigenaar en verhuurder van een gebouw of terrein als jegens de (exclusief) gebruiker daarvan - in principe verplicht is de tot de boedel behorende zaken te verwijderen.

De opruim-plicht is slechts niet van toepassing op het moment dat de curator stelt en kan bewijzen dat op basis van de onderlinge rechtsverhouding tussen partijen daarop geen aanspraak kan worden gemaakt.

Heeft u vragen of wilt u meer weten over faillissement en de plichten van de curator? Neemt u gerust contact met ons op. Wij zijn u graag van dienst.