Ontslag op staande voet na CEO-fraude

Vernietiging ontslag op staande voet na CEO-fraude, maar toch ontbinding van de arbeidsovereenkomst. 

Recent was in het nieuws dat bioscoopbedrijf Pathé slachtoffer was geworden van zogenaamde CEO-fraude. Vanaf het e-mailadres van de CEO van de in Frankrijk gevestigde moedervennootschap van Pathé kwamen bij zowel de financieel directeur als de algemeen directeur van Pathé in Nederland verzoeken binnen om geld over te maken naar een externe partij. Alvorens het Pathé duidelijk was dat er sprake was van zogenaamde CEO-fraude, hadden de beide genoemde directeuren in zo'n drie weken tijd op verzoek van de "CEO" ruim 19 miljoen euro overgemaakt naar de externe partij. Pathé heeft vervolgens aan een recherchebureau opdracht gegeven onderzoek te doen. 

Hoewel uit het onderzoeksrapport volgde dat niet is aangetoond dat de financieel directeur kennis van de fraude heeft gehad, werd hij desondanks door Pathé op staande voet ontslagen. 

De financieel directeur was het daar niet mee eens en hij stapte naar de kantonrechter. De kantonrechter heeft onlangs geoordeeld dat de financieel directeur ongewild heeft meegewerkt aan de fraude en dat dit geen ontslag op staande voet rechtvaardigt. De kantonrechter vernietigt daarom het ontslag op staande voet. Desondanks ontbindt de kantonrechter de arbeidsovereenkomst wegens een verstoorde arbeidsrelatie, omdat het begrijpelijk is dat Pathé geen vertrouwen meer heeft in de financieel directeur. Daar zal ongetwijfeld een rol bij hebben gespeeld dat de financieel directeur ten tijde van het ontslag op staande voet nauwelijks vier maanden in dienst was. 

Aangezien de kantonrechter geen vergoeding aan de financieel directeur heeft toegekend, is het bijna voorspelbaar dat deze het er niet bij zal laten zitten en in hoger beroep zal gaan. De vraag is of dit succesvol zal zijn. Financieel directeuren zijn in ieder geval gewaarschuwd en moeten op hun hoede zijn voor de inmiddels bekende CEO-fraude.